Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.12.2012 11:41 - Thundercats Hooooooo!
Автор: alshu Категория: Хоби   
Прочетен: 875 Коментари: 0 Гласове:
0



Не съм запознат с оригиналната анимация от 1985 - 1989, а ще пиша за reboot-а от миналата година.
В момента ThunderCats 2011 може да се види по българската версия на Cartoon Network.

Впечатленията ми са противоречиви, но има достатъчно добри неща, които държаха интереса ми в продължение на 26 серии.
Първо доброто - страхотен керъктър дизайн (въпреки, че феновете на оригинала не го харесват), прекрасно замислени локации и фонове към тях, хубав механичен дизайн (въпреки, че не го показват много често) и добри анимации. Историята е пълна с интересни герои и се развива в богата на събития и митология среда.
Звукът също е качествен - играта на актьорите (особено тези зад Lion-O, Cheetara, Panthro и WilyKit), саунд дизайнът и великолепната музика.

За съжаление, колкото и да са интересни героите и сетинга историята е доста никаква и плоска...а и на места си противоречи. Примерно, защо шпионина на Mumm-Ra, не взе и магическите камъните, които Гръмо-котките вече притежаваха? Би било съвсем лесно.
Някои аркове са поносими, но повечето monster of the week епизоди са отвратителни, дори ако приемем, че детската публика към която е прицелено заглавието, не е толкова придирчива.
Мисля дори и на нея ще и се стори странно, как "генералите" на Mumm-Ra извършват почти всичките си военни операции лично и постоянно влизат в ръкопашни боеве.
Друго, което не харесах - от един момент анимацията почна да става по-елементарна, а сцените малко претупани. Предполагам са им свършили парите или сроковете са ги притиснали.
Поне последният арк беше доста добре направен.

Warner Bros е поверила ThunderCats 2011 на японското Studio 4°C. За мен това е малко изненадващо, защото повечето им проекти са с доста странна визия и са прицелени в не толкова широка публика.
Тук обаче те са свършили страхотна работа и шоуто има убийствен търговски вид. Няма нужда да си анимационен geek, за да ти хване окото.
Най-близкото до ThunderCats заглавие от Studio 4°C, което съм гледал е Mahō Shōjotai Arusu (известно още, като Tweeny Witches). Там пак действието се развива в странен магически свят, героите са въвлечени във важни политически събития и се опитват да обединят маса независими фракции. Обаче онзи свят е далеч по-странен, а графиката доста по-сюрреалистична. Общото е подходът. Действието се развива в най-различни локации, всяка от които изглежда уникално и дори по най-малките детайли във фоновете може да се ориентираш къде точно се намират героите.
Няма ги 80-тарските евтини сцени "някъде в гората", "някъде в пустинята", "в някакво подземие" и т.н. В тази насока са хвърлени доста усилия и чувството за мащаб е един от плюсовете, заради които изтърпях ThunderCats 2011 до края.

За недостатъците на заглавието виня най-вече сценаристите от щатския екип и подходите им.
Конфликти между героите, които магически се решават до края на арката...а после ще срещнем отново и отново в историята. Безбройни уроци, които протагонистът усвоява...и накрая пак си остава неопитен и безполезен.
Добре, така може би е по-реалистично, но не става ясно защо го следят останалите герои. Може би нямаше да е зле да му предвидят една-две победи, които да затвърдят авторитета му.
Някак се получава небалансирано и нелогично. Примерно защо кучетата му помогнаха в последния арк? Според мен не става ясно.


Странна ми е реакцията на феновете на по-старото шоу. Новото било грозно, лошо анимирано и приличало на аниме.
Това е смешно, защото и оригиналното заглавие е правено от япноски subcontractor-и...т.е. и то е аниме.
За предимствата на най-модерните векторни технологии, пред рисуваните на ръка за жълти стотинки cel-ове съм спорил много пъти. Да, принципно ръчният труд е винаги по-качествен и артистичен, но не и когато се прави в безумно кратки срокове и в силно запрашени помещения.
Не обичам и друга 80-ска "мода", заради която 70% от серията ти е съставена от рециклирани до скъсване анимации, които вече си гледал множество пъти.
Да, в тези случаи авторите са били принудени да постъпят така, но мисля че начините по които се планират и организират ТВ анимационните продукциите от 90-те години насам, помагат да се намали употребата на stock footage.
За красотата и грозотата - предлагам на някой с незасенчени от носталгия очи да сравни новата и старата Cheetara (както визуално така и играта на озвучаващите актриси). Мисля че знам коя ще спечели ;))).

В заключение ThunderCats 2011 е интересен опит да се вдъхне нов живот на стария френчайз. В някои отношения този опит е успешен - героите, детайлният свят, музиката, надъхващите flashback-ове в sci-fi стил и пр.
За съжаление авторите не са имали за разказване кой знае колко интересни истории в този свят и с тези герои.


Тагове:   анимация,   animation,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: alshu
Категория: Хоби
Прочетен: 23933
Постинги: 9
Коментари: 13
Гласове: 0
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930